Ads 468x60px

Ahad, 5 April 2015

Karipap ke, Curry Puff ?



Siapa tak pernah makan Karipap ? Mungkin pelik jer jika ada yang mengaku tak pernah memakannya kan. Antara menu pagi, amhupun menu minum petang yang popular dalam masyarakat kita. Juga turut popular di negara jiran kita seperti Brunei, Singapura, Thailand dan Indonesia. 





Adakah sama dengan Curry Puff ? Dari segi rupa, memang Curry Puff ada belbagai bentuk berbeza dengan Karipap. Bahan membuat kulip/doh juga turut berbeza. Namun inti pula tidak jauh berbeza dan adakalanya sama bahan inti untuk karipap dan Curry Puff ini.  Inti biasanya dihasilkan dengan menggunakan ubi kentang atau ubi keledek yang dimasak dengan serbuk kari sebagai bahan perasa. Sebab tu dipanggil Kari / Curry. Jika karipap diolah ke rupa bentuk yang lain, mungkin akan diberi dengan nama yang baru kot. Sebab sudah menjadi penerimaan ramai, begitulah rupa karipap dari dulu hinggalah sekarang ni. Tetapi, kawan saya dari johor panggil kuih ni Epok-Epok.


0 ulasan:

Catat Ulasan