Ads 468x60px

Ahad, 15 November 2009

Jom masak: mee kari berapi

Mee Kari Berapi.

Bahan-bahan:

Untuk kuah :


2 ulas bawang putih diblend
1 biji bawang merah diblend
Sedikit halia diblend
1/2 cawan makan cili kisar

1 biji telur rebus diasingkan kulitnya
1/2 cawan makan ikan bilis kecil ( diblend bersama-sama telur rebus tadi )
10 sudu makan serbuk kari babas
10 sudu makan serbuk kari adabi
3 sudu makan serbuk cili
1 ketul kiub ayam
2 mangkuk besar air
1/2 cawan susu cair
Daun kari
Tauhu pok
Ayam yang dipotong kecil
Isi kerang
Garam
Bahan perasa


Cara memasak kuah :


-Tumiskan semua bahan yang diblend ( kecuali telur rebus + ikan bilis )
-Masukkan cili kisar.
-Masukkan ayam yang telah dipotong kecil
-Setelah itu, masukkan telur rebus + ikan bilis yang telah diblend.
-Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan daun kari.
-Masukkan air.Kemudian, masukkan isi kerang, kiub ayam, susu cair, garam dan perasa    tambahan.
-Akhir sekali, masukkan tauhu pok.


Setelah selesai masak kuah, bolehlah dihidangkan mee kuning yang dihias bersama-sama fish kek, telur rebus, cili merah yang dipotong serong, taugeh dan sawi yang dicelur dan ditabur dengan bawang goreng .

* SUNGGUH ENAK KETIKA IANYA MASIH PANAS...MMmmmm


 %% SELAMAT MENCUBA %%


0 ulasan:

Catat Ulasan